Getuigenissen

"Nadat onze zaak muurvast kwam te zitten bij de rechtbank, werd er voorgesteld om in bemiddeling te gaan bij Apart. Dat was een stap in het onbekende omdat ik niet wist wat ik mocht en kon verwachten. Er werd korte tijd na het gerechtelijk uitstel een afspraak gemaakt bij mevrouw Van Eyken. Met een bang hartje zette ik de stap in het onbekende: hoe ging de tegenpartij reageren, wat was de rol van die bemiddelaar en hoe kon ik mijn emoties in bedwang houden? Een zoveelste stressmoment in een moeilijke periode.
Bij aankomst stelde Monique ons rustig voor om te praten. Communiceren was niet makkelijk, zeker niet omdat we al geruime tijd enkel via advocaten en derden onderhandelden. De sessie verliep rustig en sereen. Een volgende afspraak werd gepland. De afspraken volgenden mekaar op en ondertussen leerde ik opnieuw praten en luisteren naar iemand met wie je een emotioneel zware periode doormaakte. We maakten onderling afspraken die we evalueerden tijdens de sessies. Dat werkte goed, want zo werd het terug mogelijk om met elkaar te communiceren zonder advocaten en rechters.
Na een vijftal sessies werd duidelijk dat onze standpunten niet zo ver uit elkaar lagen. Samen met Monique hebben we alles op papier gezet en doorgestuurd naar de rechter.
Ondertussen is er al enige tijd verstreken, volgen we beiden een eigen pad en gaan we samen naar momenten die belangrijk zijn in het leven van onze dochter.
Ik ben blij dat ik via deze weg opnieuw leerde praten en luisteren om samen beslissingen te kunnen nemen. Het was de belangrijkste stap om een normaal leven verder te kunnen zetten zonder alle stress en negatieve gevoelens die bij een rechtszaak horen."

Pieter


"Ikzelf heb het boek net uitgelezen en heb van begin tot einde ‘genoten’. :-)
Het heeft mij als professional erg geïnspireerd en geraakt. De manier van woordengebruik en voorbeelden maakten het lezen zo aangenaam.
De kleine anekdotes en gedichtjes zorgden ervoor dat je op een andere manier stilstaat bij een scheidingsverhaal.
Ik ben er dan ook zeker van overtuigd dat jullie zovele gezinnen, ouders, grootouders, mensen uit het vak, … kunnen meenemen in het kind-stuk, zonder oordelend te zijn t.o.v. ouders.
Na enkele pagina’s zat ik zelf al met tranen in mijn gezicht te lezen… De gesprekken die ik, na het lezen van het boek, met ouders deed, gaven me een heel goed gevoel. Ik kon nog beter aansluiten bij ouders en wist ze op de juiste manier mee te nemen naar hun eigen kinderen. Het is soms verbazingwekkend hoe weinig ouders soms stilstaan bij het rouwproces van hun eigen kinderen, maar dat moet ik jullie zeker niet vertellen!
Ik wil jullie vooral een mailtje sturen om te zeggen dat ik jullie boek super vond!"

Lieve

Boek: Een week mama, een week papa?

eenweekWat kinderen bij een scheiding echt nodig hebben (Auteurs: Claire Wiewauters, Monique Van Eyken)

Over het boek
Als twee ouders uit elkaar gaan, is dat voor alle kinderen, ongeacht hun leeftijd, een heftige gebeurtenis die hun veilige en vertrouwde wereld op zijn kop zet. Het goede nieuws is dat je als ouder heel wat kunt doen om de veerkracht van je kind te helpen herstellen. Het liefst van al krijg je hiervoor een pasklaar antwoord dat leidt naar succes. Maar zo werkt het niet. Elk kind en elk gezin is anders. Maatwerk dus.

Dit boek vertrekt vanuit de ervaring van kinderen en geeft ouders een beter inzicht in wat een scheidingsproces met kinderen doet. Het boek zoekt naar een antwoord op wat kinderen bij scheiding écht nodig hebben. Verbinding is hierbij het sleutelwoord. De auteurs laten zich inspireren door hun jarenlange ervaring in het werk met kinderen en ouders en door de inzichten uit recent onderzoek. Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden? Hoe kom je tot een goede verblijfsregeling, die aangepast is aan de leeftijd van je kind? Hoe ga je om met de boosheid en het verdriet van je kind?

Dit boek maakt ook duidelijk welke stappen ouders kunnen nemen bij conflict en de meerwaarde van bemiddeling voor ouders en kinderen.